Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Του Συλλόγου Ελικωνίων για τη συνέχιση του προγράμματος, « Από το σιτάρι, στο ψωμί»


ένα πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου  που υλοποιείται από   το  Σύλλογός μας  στο Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς του Οικισμού

Ελικώνος του Δήμου Λιβαδειάς  για τέταρτη συνεχή χρονιά .

Με το πρόγραμμα αυτό προσφέρεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τον κύκλο του ψωμιού, από το σιτάρι το αλεύρι  μέχρι το τραπέζι.

Να εξοικειωθούν με την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, μέσα από εμπειρία και πράξη! Από το άλεσμα έως το ζυμάρι και το ρόλο της πινακωτής, τα διαφορετικά στάδια της καλλιέργειας του σταριού, γίνονται αντικείμενο ανακάλυψης μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Τα παιδιά αλέθουν το αλεύρι, ζυμώνουν και συμμετέχουν ενεργά σε όλη τη διαδικασία δημιουργίας του ψωμιού.
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αυθεντικά παραδοσιακά εργαλεία και σκεύη όπως το άροτρο με το υνί, το παραδοσιακό δίκρανο, τη σβάρνα, το δρεπάνι, το κόσκινο, την πινακωτή, παίρνουν τα χέρια τους το σιτάρι, το αλεύρι τη ζύμη και το ψωμί κοσκινίζουν το αλεύρι και φτιάχνουν τη ζύμη .
Ανακαλύπτουν τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή ψωμιού όπως αλάτι, αλεύρι, προζύμι, νερό και με αυτά φτιάχνουν το δικό τους ζυμάρι, το πλάθουν, το αφήνουν να φουσκώσει ανάβουν τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο και κατόπιν το φουρνίζουν και ψήνουν το ψωμί.
Φτιάχνουν χωριάτικές τυρόπιτες και τυρόψωμο  και τα φουρνίζουν.
Στον ενδιάμεσο χρόνο , μέχρι να γίνει το ψωμί, παρουσιάζονται από τους υπεύθυνους του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς μύθοι της Ελληνικής Μυθολογίας και ιστορίες σχετικούς με την καλλιέργεια του σιταριού και γενικά των δημητριακών.
Παρουσιάζονται ήθη και έθιμα της περιοχής μας σχετικά με την καλλιέργεια του σιταριού και του ψωμιού π.χ. το ψωμί σε διάφορες σημαντικές στιγμές της ζωής των προγόνων μας, ψωμί για το γάμο, για τη βάπτιση, κ.’α.
Τραγούδια παραδοσιακά που έλεγαν στη σπορά, στο θέρισμα, στο αλώνισμα, αλλά και παροιμίες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους παραδοσιακούς μύλους της περιοχής μας και τους μυλωνάδες.
Όταν ψηθούν τα ψωμάκια και το τυρόψωμο το κάθε παιδί φεύγοντας παίρνει το δικό του .
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το σιτάρι στο αλεύρι & Ψωμί», προσφέρει μία εμπειρία γνώσης, δημιουργίας και ικανοποίησης. Τα εκπαιδευτικά μηνύματα, οι πληροφορίες, η διασκέδαση και η χαρά της εμπειρίας, χαράσσονται στη μνήμη των παιδιών.
Πληροφορίες για την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα στα τηλέφωνα του συλλόγου 


Θέμα . «Από το σιτάρι στο αλεύρι & Ψωμί»,



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ 25 -10 -2016



ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΙΒΑΔΕΙΑ  25 -10 -2016


ΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ.ΝΟΣ