Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

«Θεατρικές τεχνικές για ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων»

Βιωματικό εργαστήριο 
Λιβαδειά, 12 Νοεμβρίου 2016
1ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς
(Καραγιαννοπούλου 62)

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ; ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος», διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό εργαστήριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.


Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας, δια μέσου του Διευθυντή Εκπαίδευσης κου Γιαννιού Μιχάλη, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας δια μέσου του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, κου Παναγιώτου Ιωάννη, την 1η και 2η Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας & 29ης Προσχολικής Αγωγής δια μέσου των σχολικών συμβούλων κας Κατσιφή Σπυριδούλας, κας Σκόνδρα Ασημίνας και κας Μπασαγιάννη Ελευθερίας, τον Σύμβουλο Φιλολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας, κου Μαϊστρέλη Ευστράτιου και του Δικτύου Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες στη Λιβαδειά.

Συμμετέχοντες: Το βιωματικό εργαστήριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν Βοιωτίας αλλά και θεατρολόγοι, θεατροπαιδαγωγοί και συντονιστές ομάδων νέων.

Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα και δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Θα επιλεγούν 30 εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση.

Ημερομηνία: 12/11/2016
Τόπος: 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς (Καραγιαννοπούλου 62)
Ώρες:  10:00 - 14:00 και 15:00-19:00
Επιμορφωτές: οι θεατροπαιδαγωγοί: Σόνια Μολογούση και Ηρώ Ποταμούση.
Σύντομη περιγραφή: Τον Μάιο – Ιούλιο 2016 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και την ΜΚΟ Πράξις πραγματοποίησαν τη δράση «Μονόλογοι από το Αιγαίο», με στόχο την καταγραφή των ιστοριών ασυνόδευτων εφήβων.
Το εργαστήρι, αξιοποιώντας το υλικό που προέκυψε από την παραπάνω δράση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα και στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία.

Προσοχή: Το εργαστήριο είναι βιωματικό, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων  και άλλες δραστηριότητες, και χτίζεται βήμα-βήμα.  Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο: να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο και να φέρουν μαζί τους… κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα γίνει κλήρωση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ΜΕΧΡΙ 8 Νοεμβρίου στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ (επίσης και στην ιστοσελίδα
www.TheatroEdu.gr) και θα ειδοποιηθούν στο προσωπικό email τους στις 9/11/2016 για το αποτέλεσμα της κλήρωσης.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συνεργασία: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας, 1η & 2η Περιφέρεια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας & 29ης Προσχολικής Αγωγής, Σύμβουλος Φιλολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Βοιωτίας και Δίκτυο Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες στη Λιβαδειά.
Γραμματεία/Πληρ. Γιάννα Παπαδοπούλου, humanrights@theatroedu.gr