Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Νέες προσθήκες στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα

·  Ελληνοβραζιλιάνικο Συμπόσιο για την ελληνική γλώσσα: Ταξιδεύοντας την Ελληνική Γλώσσα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο (30/11/16)

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, και σε συνεργασία με τον Τομέα Ελληνικών Σπουδών του Instituto de Letras του Πανεπιστημίου Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας (Universidade do Estado do Rio de Janeiro), διοργανώνει Ελληνοβραζιλιάνικο Συμπόσιο για την Ελληνική Γλώσσα, με τίτλο «Ταξιδεύοντας την Ελληνική Γλώσσα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο», την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 6-9 μ.μ.

·  Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υλοποιεί για δέκατη συνεχή χρονιά το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 και διαρκούν 10 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 10-10-2016 μέχρι και 18-11-2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes

·  ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ : Νέο Ψηφιακό Περιβάλλον για την Νέα Ελληνική εμπλουτίζει την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ : Ένα νέο Ψηφιακό Περιβάλλον για την Νέα Ελληνική εμπλουτίζει την «ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Παραδίδεται σήμερα στη δημοσιότητα η ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΓΛΩΣΣΑ (http://politropi.greek-language.gr ), ένα έργο βάσης για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ενταγμένο στην «ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για έργο ψηφιακό, που προσφέρει άφθονο υλικό υποστηρικτικό του μαθήματος της Νέας Ελληνικής στο Λύκειο, διευρύνοντς και εμπλουτίζοντας το γνωστό και καθιερωμένο εγχειρίδιο «Έκθεση

·  43ο ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων: O Μικρασιατικός Ελληνισμός από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας: ιστορία και πολιτισμός (10-12/11/2016)

Στις 10-12 Νοεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί το 43ο ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με θέμα: «O Μικρασιατικός Ελληνισμός από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας: ιστορία και πολιτισμός». Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα (Αίθουσα Κωνσταντινουπολιτών, Δημητρίου Σούτσου 46, Αμπελόκηποι-Στάση Μετρό).

·  Παρουσίαση βιβλίου (4/11/16)

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.45, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Μήττα "Στο δόξα πατρί, εικοσιένα διηγήματα φυγής" (εκδ. Γαβριηλίδης). Η παρουσίαση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Σαββάλας-Βιβλιορυθμός (Β. Ηρακλείου 47, Θεσσαλονίκη).

·  Σειρά διαλέξεων από το Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων (Νοέμβριος 2016-Απρίλιος 2017)

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 και για δεύτερη χρονιά, σειρά διαλέξεων υπό τον τίτλο «Σάτιρα, λογοτεχνία και κοινωνία: Όψεις μιας σοβαρής σχέσης». Οι διαλέξεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και πραγματοποιούνται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία). Η έναρξη των διαλέξεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20.15

·  Παρουσίαση βιβλίου (4/11/16)

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, ώρα 8.30 μ.μ., στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα), παρουσιάζεται ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και το βιβλίο του «Νοέμβριος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, στα πλαίσια του κύκλου «Η μικρή φόρμα στον πεζό λόγο».

·  Διάλεξη Γ. Κεχαγιόγλου: Byron, Κάλβος και Σολωμός στο πλαίσιο του φιλελληνικού κινήματος (12/11/16)

Διάλεξη με θέμα «Byron, Κάλβος και Σολωμός στο πλαίσιο του φιλελληνικού κινήματος» θα δώσει ο ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Γιώργος Κεχαγιόγλου, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

·  10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος: Λογοτεχνία και Παιδεία (4-6/11/16)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος ανακοινώνει την οργάνωση του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος με θέμα: «Λογοτεχνία και Παιδεία», κατά το διάστημα 4

·  Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας (ΜΑ) (Εξ Αποστάσεως) από το Παν/μιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το ΚΕΓ

Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας (ΜΑ) (Εξ Αποστάσεως) από το Παν/μιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το ΚΕΓ Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (φορέας υλοποίησης του επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» και επιστημονικός φορέας του ΥΠΠΑΙΘ για την ελληνόφωνη/ελληνόγλωσση εκπαίδευση), σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, οργανώνουν, για δεύτερη χρονιά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (MA) για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Το ΚΕΓ, με την δεκαετή σχεδόν εμπειρία του στην επαγγελματική κατάρτιση διδασκόντων μέσω των ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ και τον καταστατικό του ρόλο στην εκπαίδευση των τελευταίων για τη διδασκαλία της ελληνικής ως Γ2, συμπράττει με ένα αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό ίδρυμα για την οργάνωση ενός άρτιου μεταπτυχιακού προγράμματος. Το εν λόγω πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών συμπληρώνει και εμβαθύνει τις γνώσεις των διδασκόντων σε όλες τις σημαντικές θεματικές ενότητες, ενώ για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται μέλη Δ.Ε.Π. και καταξιωμένοι διδάσκοντες, κάποιοι εκ των οποίων απασχολήθηκαν και στο πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας». Σας παραπέμπουμε στο συνημμένο ενημερωτικό υλικό με τη σημείωση πως οι απόφοιτοι των ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ, με το τεκμήριο πως ήδη έχουν λάβει σημαντική κατάρτιση, θα τύχουν αναγνώρισης ενός μαθήματος στο πλαίσιο του προγράμματος.

·  Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών (2-4/11/16)

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2016.

·  Αναγόρευση Bertrand Bouvier σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας, ΑΠΘ (3/11/16)

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, θα γίνει η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Bertrand Bouvier. Τον έπαινο του τιμώμενου θα εκφωνήσει η επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Μάρθα Βασιλειάδη. Μετά την αναγόρευσή του ο κ. B. Bouvier θα μιλήσει με θέμα: Πέντε άσωτοι

·  21η ετήσια διάλεξη αφιερωμένη στον Κ.Θ. Δημαρά (8/11/16)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο Διευθυντής και οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών διοργανώνουν την εικοστή πρώτη ετήσια διάλεξη αφιερωμένη στον Κ. Θ. Δημαρά, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

·  Ημερίδα: Αισθητικοποιώντας το Πολιτικό: Παρεμβάσεις για την Ουτοπία, τον Κοσμοπολιτισμό και τη Φαντασμαγορία (3/11/16)

Ημερίδα: «Αισθητικοποιώντας το Πολιτικό: Παρεμβάσεις για την Ουτοπία, τον Κοσμοπολιτισμό και τη Φαντασμαγορία» Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016 Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών Διοργάνωση: Λέανδρος Κυριακόπουλος, μεταδιδακτορικός ερευνητής (Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο μεταδιδακτορικής υποτροφίας του ερευνητή κ. Λέανδρου Κυριακόπουλου από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ, www.rchumanities.gr) για το έτος 2016.

·  Διεθνές συνέδριο για τον Μπόρχες (4-5/11/2016)

Το ισπανικό βιβλιοπωλείο Librer

·  Εκδηλώσεις για τον μήνα Νοέμβριο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Εκδηλώσεις για τον μήνα Νοέμβριο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

·  Ενημερωτικό δελτίο της Νέας Παιδείας (Νοέμβριος 2016)

Ενημερωτικό δελτίο περιοδικού <i>Νέα Παιδεία</i> για τον Νοέμβριο 2016

Αυτή την εβδομάδα

·  Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών (2-4/11/16)

·  1ο Διεθνές Συνέδριο για τις Γλωσσικές Επαφές στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία (3-5/11/16)

·  Παρουσίαση βιβλίου (4/11/16)

·  Παρουσίαση βιβλίου (4/11/16)

·  Σειρά διαλέξεων από το Τμήμα Φιλολογίας του Παν/μίου Ιωαννίνων (Νοέμβριος 2016-Απρίλιος 2017)

·  3ος κύκλος των Επιμορφωτικών Σεμιναρίων: Από την Έρευνα στη Διδασκαλία (4-5/11/2016)

·  Διεθνές συνέδριο για τον Μπόρχες (4-5/11/2016)

·  10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος: Λογοτεχνία και Παιδεία (4-6/11/16)

·  Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Διασταυρώσεις και συνομιλίες με το έργο του Στυλιανού Αλεξίου. Ζητήματα Ελληνικής Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών (4-6/11/16)

·  Έκθεση: Χίλια μύρια κύματα... Το Αϊβαλί ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη (6/11-4/12/16})

·  Φιλολογικά βραδινά από τον Φιλόλογο (Θεσσαλονίκη, Οκτ-Δεκ. 2016)

·  21η ετήσια διάλεξη αφιερωμένη στον Κ.Θ. Δημαρά (8/11/16)

·  43ο ετήσιο Συνέδριο Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων: O Μικρασιατικός Ελληνισμός από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας: ιστορία και πολιτισμός (10-12/11/2016)



·  Σεμινάριο Άρτου Ζωής για την Ηθική του Σπινόζα με τον Γ. Βώκο (21/10, 4/11, 11/11,18/11/2016)